Dünya Sağlık Örgütü; yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları başta olmak üzere şişmanlık, şeker hastalığı ve bazı kanser türlerinden korunmak ve kemik sağlığını korumak amacıyla tüketilmesi gereken tuz miktarını günde 5 gram(bir çay kaşığı) olarak önermektedir. Bu miktar ise yemeklere tuz eklenmeden doğal olarak günlük tüketilen yiyecek ve içeceklerle sağlanmaktadır.
2008 yılında Türkiye Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği’nin yaptığı ve ülke genelini yansıtan “Türk Toplumunda Tuz Tüketimi Çalışması”na göre
tuz tüketimimizin günde 18 gram olduğu belirlenmiştir. 2012’ de tekrarlanan çalışmada tuz tüketimimizin biraz azalmakla beraber halen sağlığımızı olumsuz etkileyebilecek düzeyde olduğu saptanmıştır(15/gün). Bu miktar günlük alınması gereken tuzun üç katına karşılık gelmektedir.
Türk Nefroloji Derneği’ nin gerçekleştirdiği Türkiye Kronik Böbrek Hastalığı Prevalans Araştırmasına göre, ülkemizde kronik böbrek hastalığı görülme oranı hızla artmaktadır (%15.7).Bu artışa neden olan en önemli risk faktörlerinden birisinin aşırı tuz tüketimi olduğu ifade edilmektedir.
Kısacası aşırı miktarda tüketilen tuz; kan basıncında artış ile kalp, damar, böbrek, pankreas hastalıklarına neden olmakta, kemik sağlığımızı bozmaktadır. Bu nedenlerle Bakanlığımız tarafından Kasım 2011 yılında “Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı 2011-2015” başlatılmıştır.
Söz konusu program kapsamında fazla tuz tüketiminin sağlık üzerine olumsuz etkilerine yönelik kamuda farkındalık oluşturulması ve bilgilendirme yapılması, aşırı tuz tüketiminin azaltılması amacıyla “Dünya Tuza Dikkat Haftası” etkinlikleri yapılmaya başlanmıştır. Tuzla ilgili çalışmalar yürüten ve Dünya Sağlık Örgütünce de kabul gören “World Action on Salt (WASH)” Kuruluşunca her yıl belirlenen faklı bir tarihte gerçekleştirilen “Dünya Tuza Dikkat Haftası”nın bu yıl her yıl mart ayının ikinci perşembesi olarak kutlanan Dünya Böbrek Gününü de kapsayarak 10-16 Mart 2013 tarihleri arasında olması kararı alınmıştır. Bu yılki temada gıda etiketlerinin okunması, etiketlerde belirtilen tuz ya da sodyum konusunda farkındalığın toplumda arttırılması belirlenmiştir.
Bu bağlamda, Bakanlığımızca 81 İlde 10-16 Mart 2013 tarihleri arasında “Tuza Dikkat Haftası” etkinlikleri gerçekleştirilecektir.
TUZU AZALTMAK KRONİK BÖBREK HASTALIĞINDAN KORUNMADA ÖNEMLİ BİR FAKTÖRDÜR.
Kronik böbrek hastalığından korunmak için 8 ALTIN KURAL:
- Düzenli egzersiz yapın
- Sağlıklı beslenin ve vücut ağırlığınızı koruyun
- TUZU AZALTIN
- Yeterli sıvı alın
- Sigara içmeyin
- Ağrı kesici ilaçlardan kaçının
- Kan basıncınızı ve kan şekerinizi düzenli olarak ölçtürün
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder