Gözlerinizi kapatıp çeşit çeşit tatlıları düşünün. Şöyle önünüze en sevdiğiniz tatlıları getirseler, kim hayır diyebilir ki. Tabii işin sonunda kilo alma, diyabet gibi sorunlarla karşılaşma riski olmasa... İşte bu tip sorunların önüne geçmek için, yapay tatlandırıcılardan faydalanabilirsiniz. Genellikle çay ve kahvelerde şeker yerine kullanılan yapay tatlandırıcıları, birçok tatlının hazırlığında da kullanabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, tatlandırıcıyı tatlı piştikten sonra ilave etmek. İşte size kolayca hazırlayabileceğiniz ve rahatlıkla yiyebileceğiniz birkaç tanınmış tatlılarımız... Afiyet olsun!
Aşure
Malzeme: Bir su bardağı buğday, yarım su bardağı kuru nohut, yarım su bardağı kuru fasulye, üçte bir su bardağı pirinç, on adet kuru kayısı, dörtte bir su bardağı kuru üzüm, 50 adet fındık içi, iki su bardağı yapay tatlandırıcı, iki - üç çorba kaşığı tarçın.
Hazırlanışı:
Ayıklanmış ve yıkanmış buğdayı bol suyla düdüklü tencerede yirmi dakika haşlayın. Bir gece önceden ıslatılmış nohut ve fasulyeyi, ıslatma suyuyla birlikte, kaynamış buğdayın içine ilave edin ve düdüklü tencerede yirmi dakika daha pişirin. Karışıma, küçük parçalar halinde doğranmış kayısı ve üzümleri ilave ederek pirinçler iyice pişene kadar pişirin. Tarçını ve yapay tatlandırıcıyı ekleyin ve iyice karıştırıp ateşten alın. Kapağı kapalı halde soğumasını bekleyin. Aşureniz ılık olunca kaselere boşaltın ve fındıkla süsleyin.
Bir porsiyonda:
Kolesterol (mg): 0
Posa (gr): 1.2
Yağ (gr): 2.9
Protein (gr): 5.6
Karbonhidrat (gr): 30.3
Enerji (kal): 172.2
Sütlaç
Malzeme:
Beş su bardağı diyet süt, dörtte bir su bardağı pirinç, iki yemek kaşığı nişasta, yarım su bardağı su, bir tutam tuz, bir su bardağı yapay tatlandırıcı.
Hazırlanışı: Pirinci ayıklayıp yıkadıktan sonra, az suda yumuşak hale gelinceye kadar haşlayın. Nişastayı suyla ezdikten sonra içine tuz ekleyerek karıştırın. Bu karışımı kaynayan süte yavaş yavaş ve karıştırarak ilave edin. Ardından haşlanmış pirinci katın, karıştırın ve pişirmeye devam edin. Sütlacı ateşten aldıktan sonra yapay tatlandırıcıyı ekleyin ve iyice karıştırın. Kaselere boşalttıktan sonra soğumasını bekleyip servis yapın.
Bir porsiyonda:
Kolesterol (mg): 13
Posa (gr): 0
Yağ (gr): 3.2
Protein (gr): 6.4
Karbonhidrat (gr): 18.8
Enerji (kal): 129.4
Yalancı Tavuk Göğsü
Malzeme:
Beş su bardağı diyet süt, bir su bardağından bir parmak az buğday unu, iki yemek kaşığı yumuşak margarin, bir buçuk su bardağı yapay tatlandırıcı.
Hazırlanışı:
Soğuk diyet süte unu ilave edin ve mikserle karıştırın. Ardından karışımı ateş üzerinde muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırın. Ocaktan inmesine yakın margarini ilave edin ve karıştırmaya devam edin. Ocağı kapattıktan sonra yapay tatlandırıcıyı ekleyin. Karışımı on beş – yirmi dakika mikserle çırpın. Karışımı suyla ıslatılmış dikdörtgen şeklindeki cam kaba dökün ve buzdolabına koyun. Üzerini tarçınla süsleyin ve 8 eşit parçaya bölerek servis yapın.
Bir porsiyonda:
Kolesterol (mg): 66
Posa (gr): 0
Yağ (gr): 5.5
Protein (gr): 5.6
Karbonhidrat (gr): 19.1
Enerji (kal): 147.2
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder