Bu Blogda Ara

Pirinç ve Faydaları


Pirinç buğdaygiller ailesine ait bir gıdadır.Pirincin elde edildiği çeltik bitkisi sıcak ılıman bölgelerde ve neredeyse her toprakta yetişebilir. Su içinde yetişen tek tahıl olma özelliğine sahiptir.
http://img2.blogcu.com/images/g/u/z/guzellikdunyasi/pirinc.jpgPirinç buğdaygiller ailesine ait bir gıdadır.Pirincin elde edildiği çeltik bitkisi sıcak ılıman bölgelerde ve neredeyse her toprakta yetişebilir. Su içinde yetişen tek tahıl olma özelliğine sahiptir.

Çeltik bitkisi 1 yılda 80 cm’ye kadar uzar ve her başağında altı erkek organı olan bir çiçek açar. Pirinç ise çiçeğin döllenmesi ile olgunlaşan tanelerdir.


Mineral bakımından pek de zengin olmayan pirinç içerdiği vitaminler bakımından oldukça değerlidir. Karbonhidrat değeri en yüksek buğdaygillerdendir.



Baldo, kepekli, basmati, yabani ve kokulu olmak üzere 5 çeşit pirinç vardır. Türk mutfağında yaygın olarak baldo pirinç kullanılır. Baldo pirinç kokusuzdur ve çok az su çeker.


Pirinç pilavı, dolma, çorba gibi yemeklerin dışında sütlaç gibi tatlıların yapımında da kullanılır.

Faydaları

    * Yüksek tansiyonu düşürür.
    * Kan şekeri değerini sabit tutar.
    * Böbrek taşı oluşumunu engeller.
    * Bağırsak kanserine karşı koruyucudur.
    * Kansere yakalanma riskini azaltır.
    * Sedef hastalığı nedeniyle pullanan derinin temizlenmesini sağlar.
    * Enerji verir ve vücudu güçlendirir.
    * Zihin açıklığı sağlar.
    * Hazmı kolaylaştırır.
    * İshali keser.
    * Kalp ve damar sağlığını korur.
    * Böbreklere iyi gelir.
    * Kolesterolü düşürür.
    * Kalp krizi riskini azaltır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder