Bu Blogda Ara

Bebekler de Meyve İle Beslenme

Dört-altıncı aylar arasında başlanabilir. Yüksek miktarda A ve C vitamini içerirler. Vitaminler en yoğum kabuğa yakın bölgede bulunur. Bu nedenle kabuklar ince soyulmalıdır. Meyveyi hiç soymadan kabuğu ile birlikte vermek, son zamanlarda artan çevre kirliliği ve kullanılan böcek ilaçlarının yıkama ile giderilmemesi nedeniyle önerilmez. Meyveler kurutulduğunda ya da kaynatıldığında da içerdikleri C vitamini miktarı azalır. Bekletilen meyveler lezzet ile birlikte besin değerlerini de yitirirler. Meyve (ve sebzeler) derin dondurucuda lezzet ve vitamin değerleri azalmadan iki ay kadar saklanabilir. Başlangıç için elma, armut, muz, şeftali, kayısı, nektarin, üzümü kırmızı erik, havuç suları uygundur. Portakal, mandalina, kivi, greyfurt ise alerjiye yol açabildiğinden, en erken altıncı aydan sonra başlanır. Çilek bir yaşına doğru verilebilir. Meyveler %80-95 oranında su içerir. Fazla kalori içermediklerinden ara
öğün larak verilirler. Bir yaşın üzerindeki bebeklere aşırı (3 su bardağı üzerinde) meyve suyu vermek; bebeğin karnını doyuracağından asıl alması gereken değerli besinlerin alımını azaltır.
Portakal, mandalina gibi turunçgiller suyu sıkılarak verilir. Elma, armut gibi meyveler iyice yıkandıktan sonra kabukları soyulur, cam rendede, çatal ya da makinede pure haline getirilir, çift kat tülbentten geçirilerek suyu sıkılır. Muz ise çatalla ya da makinede ezilir, istenirse diğer meyve suları ile biraz sulandırılır. Başlangıçta meyvenin sadece suyu verilir. Bu amaçla suluk ya da delikli kaplar kullanılır. Bebek katı gıdalara alıştıkça meyveler pure halinde verilir. Her yeni meyve yeni bir gıda olduğu için en erken üç gün arayla başlanır. Bir-iki tatlı kaşığıyla başlayarak 3 çorba kaşığına kadar çıkarılır.
Meyve Püresinin Hazırlanması:Altıncı aydan sonra akşam üzeri verilebilir. Meyveler bol suyla iyice yıkandıktan sonra kabukları soyulur. Pure haline getirmek için cam cam rende ya da mikser kullanlır. Bir şeftali, yarı muz, 2 adet cici bebe bisküvisi (ya da 1-2 çorba kaşığı tahıl gevreği), 60 cc suya iki ölçek mama içinde blenderden geçirilirek ya da iyice ezilip karıştırılarak kaşıla yedirilir. Hazır mama yerine yoğurt kullanılabilir ya da yalnız meyvelerden oluşan püre yedirilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder