Bu Blogda Ara

Bebekler de Beslenme Dönemleri

1.Emme dönemi: Bebek emme refleksiyle doğar. Emme refleksi bebek daha anne karnında iken gelişmiş olduğundan, bir ay erken doğan bebeklerde emebilir. Ancak otuz dördüncü haftadan once doğan bebeklerde emme refleksi olmadığından, bunlar sonda ile beslnir. Burada verilen tüm veriler ortalamadır ve bebekten bebeğe değişebilir. Bebek bu dönemde yalnız anne sütü ya da hazır mama ile beslenir. Yeni doğanın yutma refleksi tam gelişmemiştir. Bu nedenle kaşıkla beslenemez ancak bebek anne memesi ya da biberonla verilen hazır mamaları iyi emer ve yutar.
http://www.ilksayfa.org/wp-content/uploads/2008/08/bebek2.jpg2.Geçiş Dönemi: (4-6. aydan 10. aya kadar) bebek anne sütü ya da hazır mamanın yanında diğer gıdaları da denemeye başlar.
3.Erişkin tipi beslenme dönemi (8.-10. aydan sonra): Bebek artık sofradaki besinlerin çoğunu yiyebilir. Sekizinci - onuncu aydan itibaren ufak parçalara bölünmüş sofra yemeklerini boğulmadan yutabilir.

Bebekler sinir, sindirim ve böbrek işlevinin olgunlaşmasına göre bir dönemden diğerine geçerler. Her bebeğin olgunlaşma süreci farklıdır. Bu nedenle karışık beslenmeye geçiş, bebekten bebeğe farklılık gösterir.
Altıncı aya kadar bebek, dilinin
üzerine bir şey konulduğunda, dilini refleks olarak dışarı çıkarır. Bu refleks kaybolana kadar bebeği kaşıkla beslemek zordur. Yutma işlevinin gelişmemiş olması da kaşıkla beslenmeyi güçleştirir. Geçiş döneminde çok sabırlı olmak gerekir. Zira bazı bebekler bu geçişi yadırgayıp, kaşıkla beslenmeyi reddebilirler. Verilen lokmayı çıkarabilirler. Böyle bir durumda zorlamak yerine örneğin ertesi gün kaşıkla beslenmeyi reddebilirler. Verilen lokmayı çıkarabilirler. Böyle bir durumda zorlamak yerine örneğin ertesi gün kaşıkla beslenme yeniden denenebilir.
Altıncı aya doğru bebek kendisine verilen gıdalara tepki göstermeye başlar. Örneği tadını sevmişse ağzını açar. Sevmemişse ağzından çıkarır ve yutmaz. Farklı ve yeni besinler özellikle bebek açken verilmelidir. Hastalık, ateş, diş çıkarma gibi nedenlerle keyfi kaçan bir bebeğe yeni besinler denenmemelidir. Öte yanadan annenin dinlenmiş, keyifli ve bol zamanının olması da önemlidir.
Bazı bebekler biraz anne sütü emdikten sonra yeni besinden tadıp anne sütüne devam etmeyi tercih ederler. Yeni besine olumsuz tepki gösteren bebeğin alıştırılmasında bu yeni besini sevdiği ya da tanıdığı bir tatla birlikte vermekte bir seçenektir. Örneğin alma suyunu seven, ama muz sevmeyen bir bebeğe bu ikisini karıştırarak vermek gibi. Hazır mama ya da anne sütünün içine sebze dahil olmak üzere her tür yeni besin karıştırılabilir. Bir erişkinin hiçbir zaman yiyemeyeceği böyle bir karışımı bebek büyük bir iştahla yiyebilir.
Geçiş dönemindeki bebekler oturmaya başlar. Oturabilmeleri kabaca katı gıdalara geçmek için zamanın geldiğini gösterir. kaşığın ne işe yaradığını fark ederler. Katı gıdaları renk ve tatlarına göre ayırt edebilmeyi, yutabilmeyi ve çiğnemeyi başarırlar. Sindirim sistemi ve böbrekleri çeşitli besinleri sindirebilecek ve atıkları vücuttan uzaklaştırabilecek olgunluğa ulaşmıştır.
Bir yeni besine başladıktan sonra, ikincisine başlamak için en az beş gün beklenmelidir. Bu beş gün içinde yeni besine karşı besin alerjisi varsa, bebeğin cildine kızarıklık, kaşıntı, pişik ve ishal gibi belirtiler ortaya çıkar. Besin alerjisi ya da tahammülsüzlük durumunda, o besini vermekten en az iki üç gün vazgeçilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder