Bu Blogda Ara

Bebekler de Reflü ve Teşhisi

Geviş getirme benzeri bir hareket olan ruminasyon, küçük bebeklerde bazen görülen, anne sütü ya da mamanın ağzına gelerek tekrar yutulmasıdır. Büyük ancak zihinsel özürlü çocuklarda da nadiren görülebilmektedir. Bu durum bebeklerde reflü belirtisi olabilir. Reflü mide içindekilerin yemek borusuna gelmesidir. Ortalama olarak her 10 bebekten birinde reflü olduğu tahmin edilmektedir.
http://www.saglikal.com/wp-content/uploads/reflu.jpgBebeklerde reflünün en önemli belirtisi kusmadır. Yemek esnasında ve sonrasında olan kusmalar öğün aralarında hatta gece uykuda bile tekrarlayabilir. Yatırıldığında huzursuzlanma, öksürük ve huysuzluklar sergileyebilen bebeklerde zaman ilerledikçe yemek borusu kızarmaları ve yaraları oluşur. Çünkü mide içeriğinin asit oranı yemek borusu için uygun değildir ve duyarlılık oluşturur. Böylece bebekte yeme ya da emmeyi reddetme, yerken ağlama gibi belirtiler oluşur.
Daha büyük çocuklarda yanma, ekşime, karında ağrı, göğüs kemiği ve sırtta yanma ve acı görülür. Reflünün en önemli belirtilerinden bir diğeri de ağız kokusudur. Kanamalar ve tekrarlayan üst ve alt solunum yolu hastalıkları reflünün habercisi olabilir.

Bebeklerde reflünün teşhisi dikkatle konulmalıdır. Çünkü belirtiler başka hastalıkların da belirtileri olabildiğinden hastalıktan genelde şüphelenilmez.
Reflü teşhisi koyulan bir bebeğin yastığı vücudundan 30 cm yüksekte tutulmalı ve sol tarafına yatırılmalıdır. Mide içeriğini koyulaştıran lifli besin ve mamalar yedirilmeli, çikolata, ekşi, yağlı, baharatlı yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Dar giysiler, sıkı kemerler karına baskı yaptığından kullanılmamalı ve çocuk şişman ise zayıflatılmasına çalışılmalıdır. Hekimin önerisine göre ilaç kullanımı devam ettirilir. Bebeklerde reflü olması durumunda cerrahi tedavi yapılması pek kullanılan bir yöntem değildir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder