YAZIN YENMESİ GEREKEN BESİNLER
Öğün Düzeni Dengeli öğün düzeni de dengeli
beslenmek isteyen herkes için önemli bir püf noktadır.
Yaz aylarında çok aşırı miktarda
yemek tüketerek vücudu hem yiyeceklerin
termik etkisiyle oluşan sıcağa hem de
havanın sıcağına maruz bırakmamak için az az ve sık sık
besin tüketmek önemlidir. Sabah kahvaltısı alışkanlığının mutlaka olması, öğle ve akşam
yemeklerinin düzenli yenilmesi ve buna ilave olarak
yoğurt ve
meyve gibi hafif
besinlerden oluşan ara öğünler tüketilmesi vücudu yormadan sindirimin gerçekleşmesine yardımcı olur. Bununla bereber gündüzden akşama doğru
besin tüketiminin azalması da daha
rahat bir uyku düzeni sağlar.
Yağ tüketimi için öneriler -
Günlük yağ hakkınızı zeytinyağı (veya yerine fındık yağı) ile mısırözü yağı (veya yerine soya yağı)
karışımı şeklinde tüketiniz.
- Fındık, fıstık, ceviz, badem gibi yağlı
besinleri günlük tükettiğiniz yağ miktarını azaltarak kullanabilirsiniz. 1
tatlı kaşığı yağ yerine 8-10 adet fındık veya
3 adet ceviz tüketebilirsiniz
.
-
Besinlerde bulunan görünmez yağı göz ardı etmeyin ve en azından pişirme yönteminizi az yağlı olarak gerçekleştirin.
Kırmızı et tüketilebilir mi? İçerdikleri kolesterol miktarı açısından değerlendirildiğinde tüm hayvansal
ürünlerin kolesterol içeriği birbirine benzerdir. Bu nedenle kırmızı eti tek başına suçlamak doğru olmaz. Ancak balıkta bulunan yağ asitlerinin kalp sağlığımız için yararlı etkileri düşünülerek daha sık tüketilmesi uygundur. Pratik öneri olarak haftada 2 kez balık tüketilmesi omega-
3 yağ asitlerinden yararlanmamızı sağlar. Ancak balığın yağsız ızgara veya fırında yağsız olarak pişirilmesi önemlidir. Kümes hayvanları (tavuk/hindi) ve kırmızı etin ise yağsız olmasına dikkat edilerek yenilmesi önemli. Haftada 1-2 kez yağsız kırmızı et yenilebilir. Önemli olan pişirme şekli ve tüketilen miktardır.
Meyve ve sebzeler neden önemli? Meyve ve sebzeler
vitamin ve mineral
deposu olmalarının yanı sıra içerdikleri posa açısından da değerlidir.
aylarında
özellikle sıvı ihtiyacımızı karşılamada da bize yardımcı olurlar. Ayrıca posa, fazla kolesterolün oluşmadan
vücuttan atılmasına yardımcı olur, posa almanıza engel bir hastalığınız yoksa;
-
Meyve, sebze ve salata
tüketiminizi arttırın.
- Kabuklu yenebilen
meyveleri kabuklu olarak tüketmeye çalışın.
- Beyaz ekmek yerine kepekli veya tam buğday ekmeğini
tercih edin.
- Haftada veya onbeş günde 1 kez kurubaklagiller tüketmeye çalışın.
Tatlılar Yaz sıcağında rehavet oluşumunu
önlemek için
tatlı tercihlerini daha çok
sütlü ve meyveli
tatlılar veya
meyveden yana kullanmak
faydalı olacaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder