Öksürüğe ne iyi gelir? Evde uygulanabilecek yöntemler
- Yeterince su içmek. Bu size basit bir tavsiye gibi gelebilir, ancak doktorlar yeterince su içmenin öksürüğe iyi geldiği görüşünde.
- Tuzlu gargara. Bu yöntem boğaz ağrısına ve özellikle balgamlı öksürüğe iyi gelir.
- Çay içmek, öksürük pastili kullanmak. Öksürükten bunaldığınızda mentollü bir öksürük pastili alabilirsiniz. Özellikle kuru öksürüğe iyi gelir. Mentol boğazınızı geçici olarak uyuşturarak öksürme refleksinin hafiflemesine yardımcı olacaktır. Ballı bir bitki çayı içmek de boğazınızdaki o rahatsızlık verici hissi hafifletmeyi sağlayabilir. Yazımızın altında bulunan ev yapımı öksürük pastilinide deneyebilirsiniz.
- Hava nemlendirici kullanmak, sıcak duş almak. Evde alabileceğiniz, öksürüğe en iyi gelen önlemlerden biridir. Sıcak, odanın buharla dolduğu bir duş almak burun bölgesindeki akıntıları yumuşatabilir. Doktorlara göre sıcak duş tavsiyesi yalnızca nezle için değil, alerjiler için de faydalı.
- Havayı temizlemek. Özellikle oda kokuları ve banyo spreyleri bazı kişilerin sinüs, geniz ve boğazını irrite ederek fazla mukus üretilmesine yol açabiliyor. Sigara ise en kötüsü. Öksürüğe ne iyi gelir sorusunu sorar sormaz bu tarz kirlilikleri odadan uzaklaştırmak gerekiyor.
- Öksürük ilacı almak. Evde uygulanan basit çözümlerin işe yaramadığı durumlarda bir doktora başvurarak öksürük ilacı alabilirsiniz
Öksürüğe iyi gelen bitkisel çözümler
- Bal. Öksürüğe ne iyi gelir derken doğal çözümler arayanların baş tacı bal! Bilimsel araştırmalara göre bal öksürüğü baskılama potansiyeline sahip. Doğrudan tüketebileceğiniz gibi çayınıza da katabilirsiniz.
- Zencefil. Anti inflamatuar özelliği olan zencefil, kuru öksürüğe iyi gelir. Zencefili taze olarak alıp çayınıza katabileceğiniz gibi, aktarlarda bulunan toz zencefili de alabilirsiniz.
- Kekik. Kekiğin tahriş olmuş boğaza, bronşite iyi geldiği bilinmektedir. 2 kaşık kuru kekiği sıcak suda demleyerek kekik çayı hazırlayabilirsiniz.
- Şifalıkök/Tıbbikök (Althaea officinalis L.) ve Kırmızı karaağaç da öksürüğe iyi gelen bitkisel çözümler arasındadır. Bu bitkileri aktarınıza sorabilirsiniz.
Kuru öksürüğe ne iyi gelir?
Kuru öksürükte, öksürüğün nedeni balgam değildir. Genellikle boğazda öksürme refleksini tetikleyen kaşıntı benzeri bir his olur.
Kuru öksürüğün nedeni genelde grip veya nezle gibi bir üst solunum yolu enfeksiyonudur. Çocuk ve yetişkinlerde grip veya nezle geçtikten sonra birkaç hafta boyunca kuru öksürük yaygın şekilde görülür.
Kuru öksürüğe ne iyi gelir sorusunun cevabı, kuru öksürüğün nedenine bağlıdır.
- Bebek ve çocuklar. Bebek ve çocuklarda kuru öksürük genellikle tedavi gerektirmez. Odayı nemlendiren bir cihaz kullanmak çocukların rahatlamalarını sağlar. Çocuklarda kuru öksürüğü geçirmek için çocuğunuzu buhar dolu bir banyoya sokabilir, soğuk bir gecede dışarıya çıkarabilirsiniz.
- Büyük çocuklar. Oda nemlendiren cihazlar, solunum sisteminin kurumasını önleyecektir. Büyük çocuklara tahriş olan boğazlarını tedavi edebilmek için öksürük pastilleri de verilebilir. Kuru öksürük birkaç haftadan uzun sürerese, doktora başvurarak öksürüğün nedenini araştırın.
- Yetişkinler. Kronik, uzun süre geçmeyen kuru öksürüğün birçok sebebi olabilir. Bir doktora başvurarak yaşadığınız tüm belirtileri anlatın.
Balgamlı öksürüğe ne iyi gelir?
Balgamlı öksürük, solunum sisteminiz balgamı dışarıya atmaya çalıştığında olur. Balgamlı öksürükte boğazınızın arkasına bir şey takılmış gibi hissedebilirsiniz. Bazen öksürdüğünüzde ağzınıza balgam gelebilir.
Balgamlı öksürük nedenine göre 3 haftadan az sürebileceği gibi 8 haftaya kadar çıkabilir. Peki balgamlı öksürüğe ne iyi gelir?
- Bebekler ve küçük çocuklar. Soğuk buhar cihazı ile odalarını nemendirin. Eczaneden edineceğiniz özel şırıngası ile tuzlu su damlası kullanabilirsiniz. 2 yaşın altındaki çocuklara doktora danışmadan ilaç vermeyin.
- Çocuklar. Bilimsel araştırmalar, uyumadan önce 1.5 tatlı kaşığı bal yemenin, çocukların öksürüğünü azalttığını ve daha iyi uyumalarını sağladığını gösteriyor. Gece odayı havalandırmak için nemlendirici cihaz kullanın. Verebileceğiniz ilaçları öğrenmek için doktorunuzla konuşun.
- Yetişkinler. Yetişkinler balgamı öksürük için reçetesiz satılan ilaçların yanında bal da kullanabilir. Balgamlı öksürük 3 haftadan uzun sürerse antibiyotik veya diğer tedavilerin uygulanması gerekebilir.
Öksürük neden olur?
Öksürüğe ne iyi gelir diye düşünürken, öksürüğün nedenini de düşünmek gerekiyor.
Öksürüğünüz birkaç haftadan uzun sürerse, kıvamlı bir balgam çıkarıyorsanız veya kilo kaybı, ateş, yorgunluk veya üşüme gibi diğer belirtiler yaşıyorsanız mutlaka bir doktora başvurun. Kanlı öksürüyor veya nefes almakta zorluk çekiyorsanız derhal acil tıbbi yardım alın!
Birçok rahatsızlık öksürüğe neden olabiliyor. Öksürüğün nedenleri arasında;
- Alerji,
- Astım,
- Reflü,
- Havanın kuru olması,
- Geniz akıntısı,
- Sigara içme,
- Tansiyonu yükselten veya alerji tetikleyen ilaçlar,
- Akciğer kanseri,
- Kalp yetmezliği,
sayılabilir.
Ev yapımı öksürük pastili tarifi
Öksürüğe ne iyi gelir diye araştıranlar, eczanelerde satılan pastillerin yanında ev yapımı öksürük pastillerini de duymuştur.
Evde ballı, limonlu, zencefilli ve diğer şifalı bitkileri içeren farklı pastiller hazırlayabilirsiniz. En beğenilen ve kolay uygulanabilen ev yapımı öksürük pastili tarifini sizin için derledik…
- Yarım bardak su
- 1 bardak şeker
- 1 yemek kaşığı bal
- 1 yemek kaşığı limon suyu
- Yarım tatlı kaşığı toz zenfecil
- Çeyrek tatlı kaşığı öğütülmüş karanfil
- Dış kaplama için mısır nişastası veya toz şeker
Toz şeker/mısır nişastası haricindeki tüm bileşenleri bir sos kabında, 15-20 dakika, koyu kıvam alana kadar pişirin. Yapmanız gereken kıvamı bilmiyorsanız, hazırladığınız karışımın bir damlasını buz ve su dolu bir kaba atabilir, çatlayıp çatlamadığını görebilirsiniz. Eğer çatlıyorsa, tutturduğunuz kıvam doğrudur. Damlattığınızda kıvam halen yumuşaksa, birkaç dakika daha pişirebilirsiniz.
Pişme işleminden sonra sos kabını ocaktan alın ve soğumasını bekleyin. Ufak daireler halinde, yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine dizin. Dışlarına kaplayacak kadar nişasta/toz şeker serpin. Tamamen soğuduktan sonra nem ve hava almayan kapalı bir kapta saklayabilirsiniz.
NOT: Bu yazı genel bilgi amaçlıdır. Geçmeyen bir öksürüğünüz olduğunda veya ilaç kullanmadan önce mutlaka bir eczacıya ve doktorunuza başvurun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder