Kadınlar adet (regl) dönemlerinde oruç tutabilirler mi? Tutulmazsa bu oruçlar kaza mı edilmelidir?
Cevap:
Değerli Kardeşimiz;
Bu tarz meselelerde itibar edilecek olan, bir kaç şahsın ortaya koyduğu görüş değil, fukahaların üzerinde ittifak ettikleri görüştür. Dört hak mezhebe göre esas olan adet halindeki bir kadının oruç tutmamasıdır. Sahih fıkıh kitaplarında ortaya koyulan kaide
bu şekildedir.Hz. Aişe'den (ra) rivayetle;
"Peygamber Efendimiz (asm) zamanında biz aybaşı halinden temizlenince orucu kaza eder fakat namazı kaza etmezdik." (Buhari, Müslim)
Oruçlu kadında hayız veya nifas kanaması görülürse orucunu açması vacip olur ve oruç tutması haram olur. Oruç tuttuğunda da orucu geçersiz sayılır. Kanama günleri boyunca gününe gün kaza etmesi gerekir. (Dört Mezhebe Göre İslam Fıkhı)
Adet gören kadın oruç tutamaz. Farz veya nafile oruç tutmuş olan bir kadın böyle oruçlu iken hayız görse veya lohusa olsa o orucu daha sonra kaza eder. (Ömer Nasuhi Bilmen- Büyük İslam İlmihali)
Aybaşı halinde olan kadın namaz kılamaz ve oruç tutamaz. Orucu aybaşı halinden çıktıktan sonra kaza eder. (İslam Fıkhı El- Hidaye Tercümesi)
Kadınların adet (ay hali) dönemlerinde, -temizleninceye kadar- cinsî ilişkide bulunmaları, namaz kılmaları, oruç tutmaları ve Kâbe’yi tavaf etmeleri yasaktır. Kadınlar özel hallerinde kılmadıkları namazı kaza etmezler, fakat tutmadıkları oruçlarını temizlendikleri zaman kaza ederler (Şâfiî, el-Ümm, I, 130-131; Sahnûn, el-Müdevvene, I, 49; Merğinânî, el-Hidâye, I/30-32; İbn Kudâme, el-Muğnî, I, 198; İbn Âbidin, Reddu’l-muhtâr, II/371)
Allah'a emanet olunuz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder